04 July 2014

Ikan Cencaru Goreng Berlada

Alhamdulillah, dah seminggu kita umat Islam menjalani ibadah berpuasa di bulan ramadahn bulan barakah. Semoga segala amalan kita diterima oleh-Nya. Aamiin :)




Hari ni saya nak share satu resepi iaitu "Ikan Cencaru Goreng Berlada". 
Of course ramai yang tahu resepi ni! :p








Bahan-bahan:

1 ekor ikan cencaru
15 biji cili padi - dikisar
1 biji lada merah - dikisar
1 batang serai - dititik
1 ulas bawang besar - dimayang kasar
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
air limau kasturi
sedikit garam dan gula secukup rasa
2 sudu makan planta(kalau menumis dalam kuantiti yang sedikit saya prefer planta instead of minyak)




Cara memasak:

1. Gorengkan ikan cencaru yang telah digaulkan dengan kunyit hidup+ketumbar yg telah ditumbuk. Selepas cukup masak angkat dan toskan. Ketepikan.

2. Panaskan planta dan masukkan serai yang telah dititik. Setelah planta betul-betul panas, tumiskan bawang putih dan halia yang telah ditumis. Tumis sehingga naik bau.

3. Masukkan cili padi dan lada merah yang telah dikisar ke dalam bahan-bahan yang ditumis sehingga pecah minyak.

4. Masukkan gula dan garam secukup rasa.

5. Setelah masak, curahkan bahan-bahan tumisan, perahan limau kasturi dan bawang besar yang telah dimayang ke atas ikan cencaru.

6. sedia untuk dihidang bersama nasi putih yang panas.




Atieka...
"Passion to be a great Muslimah, future wife, future mom..."




~ Kejarlah Akhirat, Dunia pasti mengejarmu ~





Ingin menjana pendapatan 2,3,4,5 angka hanya di hujung jari?


Hubungi saya untuk keterangan lanjut:-









Cik Nurul Atieka bt Ibrahim

Shaklee Independent Distributor (ID No: 914543)

tieka1990@yahoo.com




013-3464752